Nascholing: Rouwverwerking
Datum: 17 maart 2024
Locatie: Amsterdam Noord. (gratis/makkelijk parkeren, goed bereikbaar met OV). De exacte locatie wordt na inschrijving bekend gemaakt.
Prijs: € 127,50
Docent: Janine Booij
Rouwverwerking
Omgaan met de dood en geliefden helpen overgaan
Doelstellingen
Deelnemers zullen leren hoe ze cliënten kunnen helpen om te gaan met overlijden van mensen uit hun omgeving. En uiteraard is er aandacht voor eigen rouwervaringen.
We besteden aandacht aan:
- Hulp verlenen bij ‘verse’ rouw: cliënten die recentelijk een geliefde hebben verloren.
- Hulp verlenen bij ‘vergeten’ rouw of ‘oud verdriet’: rouw van lang geleden dat de kop opsteekt in een sessie. Bijvoorbeeld uit de kindertijd.
- Rouw uit een vorig leven. Soms blijft een vorig leven hangen na de dood omdat een rouwervaring niet is verwerkt. Wat doe je dan?
- Doorwerking van rouw in de familielijn
- Wat kun je doen om je cliënt te helpen afscheid te nemen van de ander én de ander te helpen over te gaan naar een lichtere plaats in de zielenwereld.
Lesbeschrijving
Inleiding
In regressietherapie werken we heel vaak met de dood. Voornamelijk met het overlijden van het vorige leven van een cliënt.
Een ander aspect van ‘Dealen met de dood’ komt ook vaak voor in de therapieruimte, namelijk: omgaan met het overlijden van geliefden.
Veel therapievormen besteden aandacht aan ‘rouwverwerking’, maar wij kunnen meer doen dan de reguliere therapieën, omdat we ook wat voor de ziel van de overledene kunnen doen. Een andere reden waarom we meer kunnen doen is dat we paranormale ervaringen, die heel vaak voorkomen na een overlijden van een geliefde, serieus nemen.
Vers en vergeten rouwen
Het kan zijn dat een cliënt bij je komt die middenin een rouwproces zit. Dit vergt een andere aanpak dan een cliënt die ontdekt dat een probleem is ontstaan in het verleden door een overlijden van iemand in hun omgeving.
We kunnen ontdekken dat een innerlijk kind zijn grootouder niet heeft kunnen loslaten of andersom.
Of we ontdekken een vorig leven of een voorouder dat zo is blijven hangen in de rouw van een geliefde, dat ze zelf nooit konden overgaan naar het licht van de ziel.
Rouw is anders voor iedereen, en voor elk geval. Maar in grote lijnen kunnen we onderscheid maken tussen ‘verse’ rouw, ‘oude’ vaak vergeten rouw in het huidige leven en rouw uit een vorig leven of een vorige generatie die doorwerkt.
In deze les gaan we in op de verschillende soorten rouw, wat je zoal kunt tegenkomen en hoe je daarmee kunt werken in de therapiepraktijk.
Inhoud
In de les gaan we in op verschillende soorten rouw, verschillende fases en verschillende aspecten van rouw. Voorbeelden uit de therapiepraktijk. En uiteraard veel tips over wat je kunt doen in verschillende situaties.
Wat doe je bijvoorbeeld als je cliënt de ander (nog) niet kan loslaten?
Wat doe je als je cliënt nog last heeft van de beelden van iemands ziekteproces?
Wat doe je als iemand zijn/haar hele leven zijn moeder heeft gemist?
Wat doe je met een vorig leven dat in rouw is blijven hangen?
We doen een groepsessie naar eigen rouwervaringen. Er worden voorbeeldsessies gedaan en er is gelegenheid om te oefenen.