Nascholingsprogramma 2017-2018

Nascholingsprogramma 2017-2018

Een bewuste zielenreis

Marion Boon: 28 oktober 2017

Volg je zelfbewustzijn terug tot de eerste momenten van besef, en naar de eerste keuzes maken. In deze reis vinden we ladingen op onze beslissingen, die besluitvaardigheid en creativiteit kunnen beïnvloeden. Regressies om krachtiger aanwezig te zijn in het nu. Ontdek de diepte van de ziel, en hervindt keuzevrijheid. Leer hoe je cliënten kunt helpen beter en helderder beslissingen te nemen.

Werken met kinderen

Elke Wichers, 25 november 2017

Deze nascholing behandelt verschillende onderwerpen en werkvormen. Hoe ga je met een kind in gesprek? Wat heb je hierbij nodig aan materialen? Wat moet je vooral niet doen? Na een inleiding met richtlijnen oefenen we dit in tweetallen. Het 'kind' zet onder begeleiding van de therapeut de situatie neer waar het last van heeft met behulp van duplo-poppetjes. De poppetjes vertegenwoordigen de betrokken personen, wat er aan pijn is, en wat er aan kracht is. Al pratend en werkend werk je met het 'kind' aan de oplossing van wat is ingebracht. Het 'kind' zet dit onder begeleiding van de therapeut neer. Na een demonstratie oefenen we dit in tweetallen vanuit de eigen kindervaring van een deelnemer. In de middag kunnen we doorwerken met duplo, door bijvoorbeeld het gezin (voorgeslacht) en de onderlinge verbindingen/verhoudingen op te stellen. Ik denk echter meer aan een ouder/ kind opstelling bij opvoedingsvragen. Ik doe vaak een opstelling met ouders voordat de ouder zelf in therapie gaat of het kind in therapie komt. Deze manier legt krachtig bloot waar het eigenlijke probleem van het kind ligt. Het kind is bij de opstelling niet aanwezig, wel de ouder. De opstelling maakt gebruik van representanten. Ik werk volgens de methode van Franz Ruppert De deelnemers ontvangen na afloop een reader.

Verbale lichaamsexploraties

Hans ten Dam, 20 januari 2018

Dit is een methodisch eenvoudige, maar verrassende en onderschatte methode. De voor de hand liggende toepassing is bij terugkerende, maar diverse klachten met hetzelfde lichaamsdeel. Maar het is ook een ideale methode om de samenhang van levenservaringen met vorige levens in kaart te brengen. Het werkt ideaal voor mensen die meer voor diepere zelfkennis komen dan om probleem X op te lossen of klacht Y te verhelpen. Er worden evenzeer krachtlevens als probleemlevens mee gevonden. Zelfs voormenselijke ervaringen blijken via het lichaam te vinden. De dag bestaat uit twee demonstratiesessies en verder uit oefeningen en nabesprekingen. Ook toegankelijk voor eerste- en tweedejaars.

Haptonomisch coachen in de regressiepraktijk

Jacqueline Klein, zaterdag 3 februari 2018

In deze nascholing leer je hoe je je cliënten kunt coachen op een manier waardoor ze snel inzicht krijgen in zichzelf. Vaak doen mensen tijdens regressies inzichten op en weten ze niet goed hoe ze dat moeten vertalen naar het dagelijks leven. Hoe doe je dat nou, grenzen stellen? Op welke manier laat ik mezelf nou echt zien? Op een haptonomische manier (verstand krijgen van gevoel), gaan we aan de slag met onszelf als uitgangspunt. Je ervaart heel direct en op een leuke manier wat je inzet, wat jou beweegt. Door fysieke oefeningen kom je snel in contact met je gevoel en ga je lijfelijk merken wat je draagt en verdraagt, waar je grenzen liggen, wat je aangaat of juist niet, hoe je verbaal en non-verbaal communiceert. Je hebt na deze dag een scala aan praktische oefeningen om in je praktijk in te zetten. Ook toegankelijk voor eerste- en tweedejaars.

Regressietherapie bij kankerpatiënten

Sophia van Sorgen, zaterdag 10 maart 2018

Kanker is een complexe en grillige ziekte met veel verschillende facetten. Waar moet iemand mee ‘dealen’ die kanker heeft of heeft gehad? Wat kunnen de oorzaken en gevolgen zijn als je werkt met dit soort cliënten? In welk fase zit de cliënt? Zit de cliënt nog midden in de ziekenhuisbehandelingen? Is de cliënt in de eindfase van het leven? Of is de cliënt inmiddels een ex-kankerpatiënt? Alleen deze drie ruwe geschetste fases bepalen al voor een gedeelte hoe je de sessie in kan gaan en hebben ook vaak hun eigen thematiek en manier van werken. Deze nascholing legt uit hoe je kanker en ex-kankerpatiënten kan ondersteunen en hoe je regressie- en reïncarnatietherapie daarbij kan gebruiken om bij te dragen aan genezing of de fase waar de cliënt in zit. Zaken waar we verder op in gaan: Hoe werk je de psychosomatische stukken door en waar let je dan op? Hoe zet je regressietherapie in ter voorbereiding op de dood of om het huidige leven ‘mooi’ af te hechten. Hoe schoon je trauma’s in het lichaam op die zijn ontstaan door de ziekte of tijdens behandelingen? Hoe herstel het vertrouwen in het lichaam verloren, hoe kan je dat weer herstellen? De cliënt heeft moeite het leven weer op te pakken of op te bouwen, hoe kan je daarbij een stuk ondersteuning geven. Na deze dag heb je meer inzicht in het werken met kanker- of ex-kankerpatiënten en welke technieken je kan inzetten. Deze nascholing is ook toegankelijk voor tweedejaars. Over Sophia In de afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd in het begeleiden van kanker- en ex-kankerpatiënten. De reden hiervoor ligt ook bij het stuk dat ik zelf 2x kanker heb gehad. Binnen mijn praktijk heb ik een aantal programma’s en technieken ontwikkeld die ik gebruik bij het begeleiden en ondersteunen van kanker en ex-kankerpatiënten en burn-out’s.

Werken met incest-slachtoffers

Paula Repi, zaterdag 14 april 2018 Misbruik haalt slachtoffers mentaal, emotioneel en lichamelijk uit hun kracht. Gewoon verder leven is bijna onmogelijk en overleven wordt een innerlijke strijd. Hoe verwerk je zo’n verleden? En hoe kun je weer zijn wie je was? Hoe wordt leven weer leuk? Waar heeft iemand met een incestverleden mee te maken? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen en hoe werk je met deze cliënten? Iemand met een incestverleden loopt tegen veel ongeloof aan. Een innerlijke strijd, maar ook een strijd tegen “de wereld”. Als therapeut en coach kun je door regressietherapie en opstellingen een grote bijdrage leveren aan de cliënt, en ook aan de partner en zelfs het gezin. Ik deel mijn ervaringen en technieken graag met je tijdens deze eendaagse nascholing. Na deze dag heb je meer inzicht wat er om gaat in het slachtoffer en hoe je hier als therapeut mee kunt werken. Deze nascholing is ook toegankelijk voor tweedejaars.

Working with the Inner and Outer Teenager

Trisha Caetano, 5 en 6 mei 2018

When we became teenagers our interaction with our family is changed, often dramatically, and our feelings and social priorities were different.  A teenagers response is different than a child’s and different therapeutic methods must be used when encountering the “Inner” teenager.  Body changes, hormones, alienation from the family all occur during the teenage years.  How do we talk with a client regressed into a teenager?  How do we negotiate the energy of that time and place? When doing Inner Child work, we have to be able to work with how  the internal teenager interacts with the inner children.  How to avoid inner abuse or over protectiveness of the inner teenager must be handled.  These interpersonal interactions must be resolved to create harmony. Sibling Relationships, Sibling Abuse We too often overlook the impact siblings have on each other, in both positive and negative ways.  How to work with the dynamics of the different interrelationships children have with other in one family, what to expect in working with the child who protected or abused or bonded in negative ways.

Uitspraken van eerdere deelnemers:

"Mooi weekend! Nog een keer! Het was helemaal top, Zoveel wijsheid, ervaring en bevlogenheid uit een prachtig mens te mogen leren".

"Mij beviel vooral de aangename, open en humorvolle wijze waarop kennis en wijsheid werden gebracht. Prettige sfeer, helderheid, inspirerende docent".